Bil spørgsmål og svar

Hvornår må man køre bil efter alkohol?

Hvornår må man køre bil efter alkohol?

At køre bil efter alkohol er en alvorlig overtrædelse, og det er vigtigt at kende de gældende regler for at undgå farlige situationer og potentielle bøder. Men hvornår må man egentlig køre bil efter at have drukket alkohol?

Grænsen for alkohol i blodet

I Danmark er den tilladte grænse for alkohol i blodet 0,5 promille. Det betyder, at man ikke må køre bil, hvis man har mere end 0,5 promille alkohol i blodet. Hvis man bliver stoppet af politiet og har en promille på mere end 0,5, vil man blive sigtet for spirituskørsel.

Straffen for spirituskørsel

 hvornaar maa man koere bil efter alkohol

Straffen for spirituskørsel afhænger af, hvor høj ens promille er. Hvis man har en promille mellem 0,5 og 1,2, vil man normalt få en bøde og en betinget frakendelse af kørekortet. Hvis man har en promille over 1,2, vil man typisk få en ubetinget frakendelse af kørekortet og en betydelig bøde.

Hvornår må man køre bil igen?

Efter at have drukket alkohol skal man vente, indtil alkoholen er ude af kroppen, før man må køre bil igen. Hvor lang tid det tager, afhænger af, hvor meget man har drukket, og hvor hurtigt ens krop omsætter alkohol. Som tommelfingerregel kan man sige, at man skal regne med at vente mindst en time pr. genstand, man har drukket.

Alternative transportmuligheder

Hvis man ved, at man skal drikke alkohol, er det altid en god idé at have en alternativ transportmulighed klar. Man kan for eksempel tage offentlig transport, tage en taxa eller dele en bil med en person, der ikke skal drikke alkohol.

Om denne side

 hvornaar maa man koere bil efter alkohol

Hvis du vil have mere information om bilers nummerplader, kan du besøge tjek-nummerplade.com. Der finder du en masse nyttig information og værktøjer til at tjekke nummerplader og meget mere.

Domme for spirituskørsel i Danmark

I Danmark er det ikke ualmindeligt, at folk bliver dømt for spirituskørsel. Her er nogle eksempler på nogle af de domme, der er blevet afsagt i de seneste år:

 • En 35-årig mand fra Aarhus blev i 2019 idømt 14 dages betinget fængsel og en bøde på 10.000 kroner for at køre bil med en promille på 1,74.
 • En 26-årig mand fra Odense blev i 2018 idømt 20 dages betinget fængsel og en bøde på 8.000 kroner for at køre bil med en promille på 1,28.
 • En 45-årig mand fra København blev i 2017 idømt 60 dages betinget fængsel og en bøde på 20.000 kroner for at køre bil med en promille på 2,29.

Hvordan påvirker alkohol ens køreevne?

Alkohol påvirker ens reaktionstid, opmærksomhed og dømmekraft, hvilket kan gøre det farligt at køre bil. Selv små mængder alkohol kan have en negativ effekt på ens køreevne. Når man har drukket alkohol, kan man opleve følgende:

 • Nedsat reaktionstid
 • Nedsat opmærksomhed
 • Nedsat dømmekraft
 • Nedsat syn og hørelse
 • Forøget risiko for at begå fejl

Hvordan kan man undgå spirituskørsel?

Der er flere ting, man kan gøre for at undgå spirituskørsel:

 • Planlæg transporten på forhånd
 • Tag offentlig transport eller en taxa
 • Dele en bil med en person, der ikke skal drikke alkohol
 • Undgå at drikke alkohol, hvis man skal køre bil senere

Er det tilladt at drikke alkohol i bilen?

Nej, det er ikke tilladt at drikke alkohol i bilen, hvis man er fører eller passager. Det kan også medføre en bøde, hvis man har alkohol i bilen, selvom man ikke har drukket det.

Domme for at drikke alkohol i bilen

Her er nogle eksempler på nogle af de domme, der er blevet afsagt i de seneste år for at drikke alkohol i bilen:

 • En 29-årig mand fra Aalborg blev i 2019 idømt en bøde på 8.000 kroner for at have drukket en øl i sin bil, mens han ventede på sin kæreste.
 • En 43-årig mand fra København blev i 2018 idømt en bøde på 5.000 kroner for at have haft en flaske vin i sin bil.
 • En 37-årig mand fra Aarhus blev i 2017 idømt en bøde på 10.000 kroner for at have drukket en øl i sin bil, mens han ventede på sin ven.

Konklusion

Det er vigtigt at kende reglerne for alkohol og kørsel for at undgå farlige situationer og potentielle bøder. Man må ikke køre bil, hvis man har mere end 0,5 promille alkohol i blodet, og man skal vente, indtil alkoholen er ude af kroppen, før man må køre bil igen. Der er flere alternativer til at køre bil, hvis man ved, at man skal drikke alkohol, og det er vigtigt at undgå at drikke alkohol i bilen.

 

Published by Nummerplade redaktionen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *